Welke soorten boormachines zijn er en waar moet ik op letten?

Een klusje te klaren in huis en je moet aan de slag met een boormachine, maar hebt geen idee hoe dit gereedschap te gebruiken? Geen probleem, wij zijn er om je te helpen en leggen je in een notendop de werking uit. Zo boor jij in geen tijd het perfecte gat!

Soorten boormachines

Snoerloze boormachine

De snoerloze schroef/boormachine

Deze boormachine werkt met een oplaadbare batterij, op te laden met een lader. Het toestel kan dus autonoom gebruikt worden. Omdat dit toestel geen snoer heeft, werkt het veiliger en is het ook minder gevaarlijk in vochtige omgevingen.

De minpunten van een snoerloze boormachine of -hamer? het heeft minder vermogen, toerentallen en is beperkter in gebruik.

De kolom- en tafelboormachine

Een tafelboormachine staat zoals de naam doet vermoeden meestal op een werkbank of tafel. Het wordt gemonteerd aan een kolom en het werkstuk ligt op de spantafel. Met deze boormachine kan men mooi recht boren doordat de werkstukken bovendien vastgeklemd kunnen worden. Een kolomboormachine lijkt op een tafelboormachine, maar is groter en staat op de grond.

Toepassing: 
Tafelboormachine
: Gaten boren voor het plaatsen van pennen, boren van schroefdraadgaten voor bouten,…

Kolomboormachine: Hiermee kunnen er grotere werkstukken worden geboord. Een kolomboormachine heeft dezelfde voordelen als een tafelboormachine.

123

De boorhamer

Een boorhamer is vooral bedoeld voor het echte zware werk, zoals boren en beitelen in beton. Bij een standaard boormachine draait de boor met de klok mee in het te boren materiaal. Een boorhamer heeft dezelfde functie, maar heeft eveneens een elektropneumatische hamerfunctie welke de boor voorwaarts in het materiaal beweegt. Deze hamerfunctie is sterker dan bij een gewone boormachine.

Toepassing:
Boren in steen wordt gemakkelijker en gaat veel sneller dan met een standaard boormachine. Hij is wel zwaarder en daardoor lastiger te hanteren dan een gewone boormachine. Meestal uitgevoerd met SDS-snelspankop, gewone boren kunnen ook gebruikt worden met bijgeleverde SDS-adapter.

De zware boorhamer

Dit is een extra zwaar model van de boorhamer en kan alleen digitaal gebruikt worden.

Toepassing:
Extra zware modellen zijn er ook om er vloeren, funderingen, enz… mee te bewerken.

De klopboormachine

De huidige generatie boormachines is van een klopboorfunctie voorzien om gemakkelijker door bijvoorbeeld beton te boren. De boor wordt krachtig heen en weer bewogen in de lengte van de boor. Deze hamerbeweging verpulvert het materiaal en de roterende beweging voert het af. Het heeft altijd hetzelfde vermogen, produceert hoge toerentallen en heeft een onbeperkte autonomie. Beperkingen: kans op beschadiging van het snoer, 220V stopcontact noodzakelijk, moeilijk in vochtige omgevingen.

Toepassing:
Normaal huis-en tuingebruik.

×